Ensikertalaisen opas kannettavan tietokoneen ostoon

Kannettavan tietokoneen ostaminen ei ole ensikertalaiselle aivan yksinkertaista. Ensinnäkin kokoja ja malleja löytyy jokaiseen lähtöön ja jokaisesta hintaluokasta. Teknologia on varmistanut sen, että kannettavat tietokoneet ovat tehokkaampia kuin koskaan aikaisemmin, mutta kehityksen mukana on tullut liuta teknillistä tietoa, jonka osaaminen ja ymmärtäminen tietokonetta ostettaessa on tärkeää.

Opas kannettavan tietokoneen ostoon

Kannettavien tietokoneiden hinnat liikkuvat tänä päivänä useammasta sadasta eurosta jopa tuhansiin euroihin eli kyseessä ei todellakaan ole jokapäiväinen hankinta. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että myös ensikertalainen onnistuu tekemään oikeita valintoja tietokonetta ostettaessa, sillä kyseessä on ostos, jonka tulisi kestää kovassakin käytössä vuosia. Pidä mielessä nämä viisi elementtiä ja ensimmäisen kannettavan oston ei pitäisi olla ydinfysiikkaa!

1 Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmällä on paljon merkitystä:

  • Windows: kiistattomasti suosituin käyttöjärjestelmä ympäri maailmaa, helppo käyttää ja yhteensopiva useiden eri ohjelmien ja sovellusten kanssa. Sopii erinomaisesti pelaamiseen.
  • macOS: Applen tuottama OS-käyttöjärjestelmä sopii erinomaisesti esimerkiksi kuvien ja videoiden editointiin sekä visuaaliseen tuottamiseen. Hinnakkaampi vaihtoehto, mutta sopii vaativampaan käyttöön.
  • Chrome OS: Chrome OS -käyttöjärjestelmä on helppo ja vaivaton järjestelmä käyttää erityisesti ensikertalaiselle ja sopii mainiosti päivittäiseen normaaliin käyttöön. Edullinen hinta ja hyvä suorituskyky.

2 Akunkesto

Jos kannettava tulee pelkkään kotikäyttöön, ei akunkestolla ole juurikaan väliä. Jos kannettavaa tarvitsee kuljettaa esimerkiksi koulussa, matkoilla tai töissä, akunkestolla on tällöin paljon suurempi merkitys. Tarkista myös, onko akku mahdollista vaihtaa edullisesti uuteen, jotta tietokoneen käyttöikää voidaan pidentää entisestään.

3 Näyttö

Pidä ostoksilla mielessä, mitä enemmän näytöstä löytyy pikseleitä, sitä terävämpi on myös kuva. Kiinnitä huomiota myös näytön kokoon. Pieni näyttö kuluttaa vähemmän akkua, mutta suurempi näyttö sopii paremmin opiskeluun ja työskentelyyn.

4 Tehokkuus

Satunnaiseen käyttöön tietokoneen keskusmuistin (RAM) ja tallennustilan ei tarvitse olla huippuluokkaa. Jos konetta käytetään työskentelyyn tai matkusteluun, ovat esimerkiksi SSD-kiintolevyt perinteisen kovalevyn sijaan parempi vaihtoehto, sillä ne kuluttavat vähemmän akkua, ovat nopeampia ja kestävät enemmän liikettä ja tärähdyksiä.

5 Muisti

4 gigatavun keskusmuisti riittää loistavasti normaaliin päivittäiseen käyttöön, 8 gigatavua taas pelaamiseen tai hieman vaativampaan työskentelyyn ja 16 gigatavua (tai siitä ylöspäin) taas vaativaan käyttöön sekä raskaiden ohjelmien (esimerkiksi insinööreille tai suunnittelijoille) pyörittämiseen.