Nettikiusaaminen on näkymätön uhka

Olemme puhuneet paljon internetin upeasta maailmasta, sen tuomista mahdollisuuksista, verkkokauppojen eduista ja palveluiden ympärivuorokautisesta saatavuudesta. Internet on todellakin mullistanut elämämme, mutta tuonut siihen myös uusia haasteita.

Päätimmekin syventyä tarkemmin internetin yhteen pimeistä puolista eli nettikiusaamisen teemaan. Se on kipeä aihe myös monelle aikuiselle – erityisesti perheellisille, jotka ovat luonnollisesti huolissaan siitä, millaisia asioita lapset ja nuoret oikein kohtaavat netissä.

Nettikiusaaminen on moniulotteinen ongelma

Nettikiusaaminen on valitettavasti tullut osaksi netin käyttöä ja se on aivan varmasti koskettanut sekä aikuisia että lapsia. Ero tässä suhteessa on kuitenkin se, että aikuiset osaavat omalla tavallaan käsitellä ilkeitä kommentteja eri tavalla ja ymmärtävät, kuinka kiusantekijöistä pääsee eroon. Netissä kiusaaja saa usein kasvottomuudellaan enemmän valtaa, mutta se valta on helppo viedä pois blokkaamalla ja poistamalla kiusaaja päiväjärjestyksestä. Entäs tilanteissa, kun netissä kiusaavat ovat lapsen tai nuoren kanssa samalla luokalla?

Netissä nimettömyys rohkaisee

Niin surulliselta kuin se kuulostaa, nettikiusaamista on edelleen vaikeaa valvoa ja tunnistaa. Moni lapsi ja nuori kokee häpeää kiusatuksi joutumisen tunteesta, eikä kerro asiasta opettajalle saatikka sitten vanhemmilleen. Nettikiusaaminen on tavallaan kohottanut teknologian mullistuksen kautta kiusaamisen uusiin sfääreihin, sillä netin kautta kiusattua ahdistellaan koulun lisäksi kotona, jolloin kiusattu ei saa enää ollenkaan omaa rauhaa.

Valitettavasti internet on antanut kiusaajalle vallan laukoa suustaan asioita, joita ei välttämättä sanoisi toiselle päin naamaa. Tätä tapahtuu sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Netin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa jopa tuntemattomia ihmisiä haukutaan lihaviksi ja rumiksi – asia, jota kukaan ei sanoisi toiselle esimerkiksi kassajonossa. Netissä kasvottomuus ja nimettömyys jollain tapaa myös yllyttävät ihmisiä laukomaan ajattelemattomia ja ilkeitä kommentteja.

Lasten ja nuorten nettikiusaamisen tapauksessa vanhemman rooli on äärimmäisen tärkeä. Lapsen tulisi ymmärtää jo pienestä pitäen, että äidille tai isälle (tai sisaruksille) voi kertoa kaiken. Vaikka koulut ja järjestöt kampanjoivat alituisesti kiusaamista vastaan, ei kotona annettua tukea ja turvaa voita mikään. Myös opettajien tulisi seurata tarkemmin oppilaiden dynamiikkaa niin luokassa kuin välitunneilla. Nettikiusaaminen voi joissakin tapauksissa täyttää myös rikoksen merkit. Vaikka harva varmasti haluaa puida nettikiusaamista käräjillä, on tärkeää painottaa, että kiusaamista ei tulisi sietää koskaan.